Goed voor tanden én portemonnee

Zorg ervoor dat je dit jaar naar de tandarts gaat. Dat is niet alleen goed voor je tanden maar ook voor je portemonnee. Want als je dit jaar niet naar de tandarts gaat, riskeer je om volgend jaar meer te moeten betalen.
Slechts een kwart van de Belgen gaat elk jaar naar de tandarts. De helft gaat minder dan eens per jaar. Meer dan een kwart gaat zelfs helemaal niet, blijkt uit cijfers van de ziekenfondsen. Nochtans loont het om regelmatig, zeker eens per jaar, naar de tandarts te gaan. Met een regelmatig mondonderzoek en preventieve aanpak zoals het wegnemen van tandsteen, kun je gaatjes en ingrijpende behandelingen meestal voorkomen.

Tandzorgtraject
Volgend jaar loont het nog meer want tandartsen en ziekenfondsen hebben afgesproken dat er vanaf 2016 een tandzorgtraject start. Dat moet iedereen aanmoedigen om regelmatig naar de tandarts te gaan. Op termijn bouw je zo een tanddossier op bij je tandarts. Het is vergelijkbaar met het globaal medisch dossier bij de huisarts. Het tandzorgtraject houdt in dat wie regelmatig naar de tandarts gaat, een financiële aanmoediging krijgt. Dat gebeurt in de vorm van betere terugbetaling. Omgekeerd: wie het tandzorgtraject niet volgt, krijgt sommige prestaties minder goed terugbetaald.

Wat te doen in 2015?
Het tandzorgtraject start in 2016. Op 1 januari daalt de terugbetaling voor sommige prestaties met gemiddeld 15 procent als je in 2015 niet naar de tandarts bent geweest. Het is dus belangrijk om dit jaar nog naar de tandarts te gaan, bijvoorbeeld voor een mondonderzoek. Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming, dan daalt de terugbetaling pas vanaf december 2016 en dit met maximaal 5 procent. De nieuwe regeling geldt niet voor jongeren tot de 18de verjaardag. Voor hen blijft gewone tandzorg volledig terugbetaald. Ook sommige prestaties voor volwassenen vallen buiten de maatregel van de verminderde terugbetaling. Het gaat om raadplegingen, preventieve behandelingen, orthodontie en parodontologie.

Afgeronde bedragen
Tandartsen en ziekenfondsen spraken ook af om vanaf 1 januari de bedragen af te ronden. In de tabel hiernaast vind je enkele voorbeelden van prestaties met de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Ze zijn van toepassing op volwassenen zonder verhoogde tegemoetkoming. Zo zie je dat het preventief jaarlijks mondonderzoek niet duurder wordt, een tand vullen of trekken wel

Regelmatig naar de tandarts
Kinderen en jongeren hoeven het omwille van de kostprijs niet te laten om regelmatig, minstens eens per jaar, naar de tandarts te gaan. Voor hen wordt gewone tandzorg volledig terugbetaald. Ook volwassenen krijgen de raad om eens per jaar naar de tandarts te gaan. Voor het jaarlijks preventief mondonderzoek betaal je 62,05 euro waarvan je 58,22 euro terug krijgt. Je betaalt dus slechts 3,83 euro uit eigen zak. Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming, dan krijg je het volledige bedrag terugbetaald.

tabel_remgeld

 

Bron: CM Visie 26/06/2015